Pilates is een work-out waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op je lichaam en geest.De spiergroepen worden versterkt en tegelijkertijd gerekt om een soepel en evenwichtig lichaam te krijgen. Bij Pilates wordt het hele lichaam getraind maar de nadruk ligt op de rompstabiliteit (core-stability): een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Een stabiele, stevige en soepele kern vermindert het risico op blessures en verbetert je houding, je balans, je kracht, je lenigheid en je lichaamsbewustzijn. Elke beweging die wordt gemaakt begint bij de kern van je lichaam.

De oefeningen worden uitgevoerd op een mat. Daarbij wordt gebruik gemaakt van je eigen lichaamsweerstand en soms ook van elastische banden (Dyna bands), Pilatesringen en lichte dumbelltjes. Bij Pilates heb je concentratie nodig. Daarom wordt er een rustige achtergrondmuziek gebruikt. Om de hart-longfunctie (het uithoudingsvermogen) te verbeteren en veel calorieën te verbranden is Pilates minder geschikt. Om die reden zou je Pilates kunnen combineren met een cardio-training zoals bijvoorbeeld roeien, fietsen en lopen (op de loopband).

Iedereen kan Pilates beoefenen op haar eigen niveau, op elke leeftijd en ieder met haar eigen doelstelling. Er zijn ook atleten die Pilates volgen om in hun eigen sport beter te presteren.Als je een blessure hebt of bijvoorbeeld rugklachten is Pilates een goede keuze. Pilates is een body-en mindmethode. Door de basisprincipes toe te passen zal de focus op je lijf en hoofd zijn. De concentratie en de instructrice zorgen voor een goede uitvoer van de oefeningen. Na een uur Pilates is je hoofd leeg, voel je je ontspannen en is je lichaam soepel en in balans.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen