Wat en hoe kun je nu het beste eten en drinken als je sport?

Het belangrijkste is dat je basisvoeding in orde is. Onder basisvoeding wordt verstaan de richtlijnen van het Voedingscentrum (de schijf van vijf). Deze richtlijnen zijn: 250 gram groente, 2 stuks fruit, een handje noten, 3-6 eetlepels volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en aardappelen, 4-7 sneden brood, ongeveer 2 liter vocht per dag, 40 gram kaas, 2-3 porties zuivel, 65 gram smeer-en bereidingsvetten, 1 portie vis/peulvruchten/vlees of vleesvervangers. Een goede basis zorgt voor voldoende vezels, mineralen en bouwstoffen.

Als je fanatiek en frequent sport heb je doorgaans meer calorieën nodig dan iemand die niet of minder vaak/intensief sport. Je spieren hebben extra eiwitten nodig om te kunnen herstellen. Als je te weinig eiwitten eet zul je merken dat je minder goed herstelt en ook minder goed presteert. Hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt hangt o.a. af van het soort sport dat je beoefent en hoe vaak/lang en intensief je sport. Als je langer dan 1 1/2 uur een intensieve cardiotraining waarbij je weinig tot geen rust neemt dan is het aan te raden om tijdens het sporten extra koolhydraten te nemen.

Met welk doel je ook sport, het is belangrijk om voldoende vetten te eten daar deze allerlei vitamines zoals vitamine A, D en K leveren. Kies bij voorkeur zo veel mogelijk voor onverzadigde vetten. Deze zitten bijvoorbeeld in vette vis en olijfolie. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Vocht is nodig om de afvalstoffen af te voeren en je lichaamstemperatuur op peil te houden. Drink je te weinig dan presteer je minder.  Niet alleen tijdens het sporten maar ook erna is het verstandig je vochttekort aan te vullen.

Als je basisvoeding goed is en je je voeding waar nodig i.v.m. je training hebt aangepast, dan pas kun je het gebruik van supplementen overwegen.