step aerobic

Ladies Gym biedt steplessen aan, ook wel stepshape, bodystep of gewoon steps genoemd. Sinds de jaren 80 is step aerobic waarbij je op muziek een verhoogd platform (step) op-en afstapt ontzettend populair. De choreografie wordt bij step opgebouwd dus je kunt altijd bij de basis blijven als je de moeilijkere passen nog niet onder de knie hebt. Als beginner zet je de step meestal op de laagste stand. Als gevorderde kun je je step op de middelste of hoogste stand zetten. Soms worden er gewichten bij het steppen gebruikt. Step aerobic is een cardio-workout voor het hele lichaam waar je snel fitter van wordt en daarbij ook nog veel calorieën verbrandt. Na het cardio-gedeelte doe je nog buikspieroefeningen en natuurlijk eindig je met een cool-down met rek-en strekoefeningen.

Met steppen verbrand je veel calorieën. Hoe hoger je de step zet hoe meer calorieën je verbruikt. Hoe intensiever de combinaties hoe hoger de verbranding is. Doordat je bij steppen tegen de zwaartekracht in werkt train je je spieren. Vooral de spieren in je onderlichaam moeten hard werken maar als je tijdens het steppen ook je armen meeneemt bij de passen dan blijft je bovenlichaam zeker niet achter. In het begin kan steppen best lastig zijn. Het beste is dan ook om je eerst op je benen te concentreren en pas later je armen erbij te gebruiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat steppen je coördinatie en balans kan verbeteren. Bij steppen stijgt je hartslag waardoor hart en longen harder moeten werken en daardoor dan ook sterker worden.

Naast de al eerder genoemde buikspieroefeningen gebruik je ook vaak gewichtjes. Dit doe je tijdens of na het steppen. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een body-bar, een Pilates ring en Dynabands. Door het trainen in een groep wordt je goed gemotiveerd en daag je jezelf uit. Kom je als beginneling bij de groep dan worden het tempo en de combinaties vaak tijdelijk aangepast. Het is ook mogelijk om buiten de step-uren om de verschillende basis oefeningen op je gemak met een instructrice door te nemen. Voor dames met knie-of rugklachten zijn er aangepaste steps waardoor de knieën en rug minder worden belast. Al met al is het een leuke, afwisselende en intensieve work-out. Step-aerobic wordt gegeven op dinsdag 19.30 en woensdag 18.30.

Zwangerschap en sporten.

We weten allemaal dat sporten gezond is maar hoe zit dat met sporten tijdens je zwangerschap? Sporten en zwanger zijn gaan goed samen maar het is wel verstandig om in een paar dingen erg te houden. Alle sporten die je voor je zwangerschap hebt beoefend kun je tijdens je zwangerschap blijven doen. Wel is de ene sport meer geschikt dan de andere. Begin niet aan een nieuwe sport want je weet niet hoe je zwangere lichaam daarop reageert. Door sporten voel je je vaak fitter en houd je vaak je gewicht op peil en versterk je je spieren.Vanzelfsprekend is het belangrijk rekening te houden met de belasting. Wat niet lekker en goed aanvoelt doe je gewoon niet meer! Bij een zwangerschap met complicaties altijd overleggen met de verloskundige door wie je wordt begeleid.

Een paar richtlijnen: Neem bij fitness minder gewicht dan normaal. Let op je lichaamstemperatuur. Die mag niet te hoog worden. Train bij het sporten tijdens je zwangerschap nooit je rechte buikspier maar alleen de schuine buikspieren. Let op je hartslag en ademhaling. Je moet bij wijze van spreken tijdens het sporten nog een gesprek kunnen voeren. Vermijd bewegingen waarbij je veel draait en rekt. Je gewrichten en banden zijn tijdens je zwangerschap slapper dan normaal waardoor je snel een blessure kunt oplopen. Drink voldoende water tijdens het sporten (minstens 1 liter). Je energiebehoefte wordt wat hoger waardoor je voor het sporten wel wat moet eten bijv. een calorierijke snack zoals een banaan of mueslireep . Natuurlijk geen zware maaltijd.

Sporten na je zwangerschap. Als je een keizersnede of een andere moeilijke bevalling hebt gehad mag je met goedkeuring van je verloskundige of gynaecoloog na 8 weken het sporten weer rustig gaan opbouwen. Als je een vaginale bevalling hebt gehad mag je daarmee na 6 weken beginnen. Je krijgt er meer energie van, je bent sneller op je gewenste gewicht, je herstel gaat sneller en je wordt er mentaal en fysiek sterker van. Je lichaam doet er minstens 9 maanden over om volledig te herstellen dus geef het ook die tijd. Bij Ladies Gym kun je rustig in je eigen tempo beginnen met fitness of deelnemen aan een rustige groepsles en dan daarvan uit weer opbouwen. Laat altijd wel even weten dat je net een zwangerschap achter de rug hebt.

Pilates

In verband met de Corona situatie

Je kunt weer trainen zonder beperkingen en dus ook zonder coronatoegansbewijs. Als je het prettiger vindt kun je altijd een mondkapje dragen.
Er gelden geen beperkingen op de maximale groepsgrootte maar we vragen je elkaar de ruimte ge geven zodat iedereen prettig en veilig kan trainen. Indien een groep te vol is komt er een deelneemstersstop op. Dit wordt dan op het rooster vermeld.

Indien je klachten hebt of positief bent getest kom dan liever even niet bij ons sporten.